- Home
- Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ψυχολογίας & Ψυχοθεραπείας
- Μεταπτυχιακά Ψυχολογίας Δημόσιων Πανεπιστημίων
- Κοινωνική Ψυχολογία και Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχολογία και τις Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις
Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων είναι η Κοινωνική Ψυχολογία και οι Ψυχοκοινωνικές Παρεμβάσεις. Οι δύο αυτοί κλάδοι είναι συγγενείς, καθώς οι παρεμβάσεις σε ψυχοκοινωνικά ζητήματα βασίζονται σε θεωρητικές προσεγγίσεις και ερευνητικά ευρήματα της Κοινωνικής Ψυχολογίας και αξιοποιούν μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της κοινωνιο-ψυχολογικής μελέτης ενδο-ομαδικών και δι-ομαδικών και οργανωσιακών φαινομένων.
Η σύνδεση της κοινωνιο-ψυχολογικής ερμηνείας με την πράξη και την ψυχοκοινωνική παρέμβαση δε βασίζεται σε μια μονοδιάστατη θεώρηση της πρακτικής ως εφαρμογής της θεωρίας. Ο τόπος της δράσης και της παρέμβασης, δηλαδή ο κοινωνικός τόπος, εκλαμβάνεται ως βασικός χώρος εφαρμογής της θεωρητικής γνώσης, δηλαδή της κάλυψης κοινωνικών αναγκών, αλλά ταυτόχρονα και ως τόπος παραγωγής νέας γνώσης.
Στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων οι φοιτητές παρακολουθούν θεωρητικά σεμινάρια, πραγματοποιούν ένα ανεξάρτητο ερευνητικό έργο με εποπτεία και συμμετέχουν ενεργά σε διαφορετικά στάδια (σχεδιασμός – υλοποίηση – αξιολόγηση) παρέμβασης σε διαφορετικές ψυχοκοινωνικές δομές.
1. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα πλήρους φοίτησης.
2. Οι φοιτητές πρέπει να περατώσουν τις σπουδές τους, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής διπλωματικής εργασίας, ως την 31η Δεκεμβρίου από τη λήξη του δεύτερου έτους σπουδών. Παράταση επιτρέπεται μέχρι δώδεκα (12) μήνες με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος. Πέρα από τα χρονικά αυτά όρια, ο φοιτητής διαγράφεται από το Π.Μ.Σ.
3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί αναστολή φοίτησης μέχρι δώδεκα (12) μήνες με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ. .
4. Tα μαθήματα του Π.Μ.Σ. αρχίζουν την 1 η Οκτωβρίου και τελειώνουν 31 η Μαΐου του επόμενου έτους. Tο πρώτο εξάμηνο τελειώνει στις 15 Ιανουαρίου, οπότε αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο. O Iούνιος, ο I ανουάριος και ο Σεπτέμβριος είναι μήνες εξετάσεων.
5. Kάθε εξαμηνιαίο μάθημα είναι διάρκειας δεκατριών εβδομάδων και διδάσκεται δύο έως τρεις ( 2 - 3) ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με το ειδικότερο πρόγραμμα μαθημάτων
Τα μαθήματα, η διδακτική και ερευνητική απασχόληση, οι πρακτικές ασκήσεις και οι κάθε άλλου είδους εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες για την απονομή του κατά το άρθρο 2 τίτλου ορίζονται ως εξής:
1. Στα δύο πρώτα ακαδημαϊκά εξάμηνα οι φοιτητές διδάσκονται πέντε εξαμηνιαία μαθήματα υποχρεωτικά και κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά. Τα μαθήματα πιστώνονται με 10 ECTS το καθένα. Τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα που προσφέρονται κάθε εξάμηνο ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. .
2. Στο δεύτερο εξάμηνο εισάγεται η Πρακτική Άσκηση και η οποία μοιράζεται σε τρία εξάμηνα (2 ο , 3 ο και 4 ο ). Η υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση ορίζεται σε χίλιες διακόσιες ( 1 2 00 ) ώρες συνολικά. Η Πρακτική Άσκηση αφορά ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές υπό την εποπτεία των διδασκόντων και πιστώνεται με 40 ECTS .
Kριτήρια επιλογής για την εγγραφή στο Π.Μ.Σ. Α’ Επιπέδου με αντίστοιχα ποσοστά αξιολόγησης είναι τα ακόλουθα:
Στο Π.Μ.Σ. «Κοινωνικής Ψυχολογίας και Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων» γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι: α) Τμημάτων Ψυχολογίας Πανεπιστημίων της ημεδαπής,
β) της κατεύθυνσης Ψυχολογίας των Τμημάτων Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της ημεδαπής
γ) της κατεύθυνσης Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημ ίου Κρήτης
δ) Τμημάτων Ιατρικής της ημεδαπής
ε) Παιδαγωγικών Τμημάτων και Τμημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της ημεδαπής
στ) Τμημάτων Α. Τ . Ε . Ι . συναφούς με τα παραπάνω επιστημονικής κατεύθυνσης
ζ) άλλων τμημάτων ΑΕΙ
η) Τμημάτων συναφούς επιστημο νικής κατεύθυνσης ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής εφόσον αναγνωριστεί επίσημα το πτυχίο τους και προσκομιστεί η πράξη αναγνωρίσεως ισοτιμίας και αντιστοιχίας των τίτλων τους με τα αντίστοιχα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Για τις περιπτώσεις που δε ν εντάσσονται στα παραπάνω καθώς και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση που δεν εντάσσεται στα παραπάνω αποφασίζει η Γ.Σ.Ε.Σ. του Τμήματος Ψυχολογίας
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.