Σκοπός του Π.Μ. «Ψυχολογία της Άσκησης» είναι η εξειδίκευση των φοιτητών και φοιτητριών στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε χώρους άσκησης και άθλησης και στην πρακτική εφαρμογή αυτής της γνώσης για την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας ζωής.
Σκοπός του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών είναι να προσφέρει υψηλού Επιπέδου Εκπαίδευση στην Ψυχολογία της Άσκησης και του Αθλητισμού. Το Πρόγραμμα Σπουδών δίνει έμφαση στην Έρευνα και στην Πρακτική Άσκηση για ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες θα αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να κατανοούν την ανθρώπινη συμπεριφορά σε χώρους άθλησης και φυσικής δραστηριότητας και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τις γνώσεις τους για την προαγωγή της ποιότητας ζωής, της άσκησης, της υγείας και της απόδοσης σε χώρους άθλησης και δημόσιας υγείας.
Η Ψυχολογία της Άσκησης και του Αθλητισμού επικεντρώνεται στην κατανόηση των ψυχολογικών παραγόντων που λαμβάνουν χώρα στον αθλητισμό, στη φυσική δραστηριότητα και στην άσκηση. Μελετά τις συμπεριφορές, τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων που συμμετέχουν σε χώρους άσκησης και άθλησης, για παράδειγμα, αθλητές, ασκούμενους σε γυμναστήρια και σε κέντρα αποκατάστασης, προπονητές, μαθητές και καθηγητές φυσικής αγωγής, γονείς, φιλάθλους, διοικητικούς παράγοντες, κλπ. Η Ψυχολογία της Άσκησης και του Αθλητισμού χρησιμοποιεί ως πηγή θεωρίες και μεθόδους έρευνας που αναπτύσσονται στις επιστήμες της ψυχολογίας, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της υγείας.
Η ελάχιστη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι τέσσερα εξάμηνα (120 Διδακτικές Μονάδες – ECTS1), από τα οποία το ένα τουλάχιστον εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής. H μέγιστη διάρκεια σπουδών είναι δέκα (10) εξάμηνα.
Το πρόγραμμα αποτελείται από 4 εξάμηνα και οι παρουσίες που αναφέρονται στη συνέχεια είναι υποχρεωτικές.
Α' Εξάμηνο:
Αίτηση εισαγωγής δικαιούνται πτυχιούχοι:
Το 25% των εισακτών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ψυχολογία της Άσκησης θα πρέπει να είναι πτυχούχοι Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ή συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών/Τμημάτων της ημεδαπής ή αντιστοίχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (υποβάλλεται αναγνώριση τίτλου από το ΔΟΑΤΑΠ). Σε περίπτωση που ο όρος αυτός δεν ικανοποιείται, ο τελευταίος της κατάταξης των επιτυχόντων θα αντικαθίσταται από τον πρώτο της κατάταξης των επιτυχόντων με το σχετικό πτυχίο.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.