Η ψυχολόγος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε την ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.
Η Ειρήνη Θ. Παταργιά είναι ψυχολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Το Ινστιτούτο είναι μέλος της European Association of Βehavioral and Cognitive Therapy (EABCT).
Παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής αναφορικά με την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ολοκλήρωσε κύκλο μαθημάτων που αφορούν στην Οικογενειακή Θεραπεία στο Πανεπιστήμιο της California, Pacifica Graduate School USA.
Έχει ολοκληρώσει κύκλο μεταπτυχιακών Σεμιναρίων πάνω στην Ψυχολογική Αξιολόγηση παιδιών και ενηλίκων και στην Συμπεριφοριστική Αξιολόγηση και Παρέμβαση.
Εργάστηκε στο Pacific Shores Hospital, California, USA, όπου και ειδικεύτηκε στην θεραπεία διατροφικών διαταραχών, την σωματική και συναισθηματική κακοποίηση και τη δυσλειτουργία οικογένειας.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Α' Ψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στο τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής.
Έχει συμμετάσχει σε έρευνες και σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε ενήλικες με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.
Επιπλέον παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο γάμο τους ή στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Διατροφικές Διαταραχές, Συναισθηματική κακοποίηση
Ημέρα | Από | Έως |
Καθημερινές | 9 πμ. | 8 μμ. |
Σάββατο | 5 μμ. | 8 μμ |
Ποιά τα κοινά θύτη και θύματος? Τι έχουν κοινό ο θύτης με το θύμα? Είναι και οι δύο υπεύθυνοι για την κατάσταση? Τι προσπαθούν και οι δύο να ελέγξουν?
Τον εαυτό τους.
Τι δεν έχουν και οι δύο? Προσωπική δύναμη, που σημαίνει έλεγχο πάνω στον εαυτό τους.
Τα άτομα που κάνουν εξαρτητικές σχέσεις σχεδόν ποτέ δεν λένε όχι. Καταλαβαίνουν τους άλλους και έχουν την ικανότητα να κάνουν τους άλλους να νιώθουν όμορφα. Το πρόβλημα είναι ότι το «δόσιμο» είναι μονόπλευρο και τόσο έντονο που ταλαιπωρεί αυτόν που δίνει.
Πολύ συχνά δεν τρώμε μόνο για να ικανοποιήσουμε την βιολογική μας πείνα. Στρεφόμαστε στο φαγητό για παρηγοριά, ανακούφιση, επιβράβευση, παρέα. Δυστυχώς, το συναισθηματικό φαγητό δεν λύνει τα όποια συναισθηματικά μας προβλήματα. Αντιθέτως, μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα. Δεν είναι μόνο ότι παραμένει το όποιο συναισθηματικό πρόβλημα έχουμε, αλλά νιώθουμε και ενοχές που φάγαμε πιο πολύ.
Ήταν μία φορά ένα μικρό παιδί… ένα παιδί με μεγάλα μάτια γεμάτα αθωότητα και σιγουριά. Ένα παιδί που του άρεσε να παίζει και να γελάει, που μπορούσε να κλαίει και να παρηγοριέται. Ένα παιδί που μπορούσε να κάνει αστείες γκριμάτσες και να χαίρεται με το παραμικρό.
Αν αναρωτιέσαι μήπως σε κακοποιεί συναισθηματικά ο σύντροφός σου κοίτα τις παρακάτω ερωτήσεις. Αν στις περισσότερες απαντήσεις θετικά, θα πρέπει να κοιτάξεις τη σχέση σου λίγο πιο προσεκτικά.
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.