Η Κοινοτική Ψυχιατρική αφορά στη σφαιρική φροντίδα και αποκατάσταση της υγείας των ψυχικά ασθενών και της οικογένειάς τους στα πλαίσια της κοινότητας, στη βελτιστοποίηση της κοινωνικής τους ένταξης και επανένταξης, στο σεβασμό και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, στην πρόληψη και τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, καθώς και στην αγωγή και προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού και ειδικών/ευάλωτων ομάδων.
Η Κοινοτική ψυχιατρική αποτελεί τον αντίποδα της Ασυλικής Ψυχιατρικής και βασική ψυχιατρική προσέγγιση σε παγκόσμιο επίπεδο από τα μέσα του 20ου αιώνα.
Η εργασία στις αυξανόμενες δομές και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην κοινότητα προϋποθέτει την κατοχή γνώσεων και κυρίως την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στάσεων /συμπεριφορών που υποστηρίζουν και προάγουν την αποτελεσματική, αποδοτική και προσαρμοσμένη κλινική και ευρύτερα, επαγγελματική πρακτική.
Εμείς, στο «Βήμα Κοινό» και στο Κέντρο Παιδιού & Εφήβου μοιραζόμαστε το όραμα, το στόχο, την εμπειρία και την πρακτική για την αποδοτική υποστήριξη νέων επαγγελματιών που εργάζονται με άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου και το Βήμα Κοινό σχεδίασαν και διοργανώνουν για πρώτη φορά το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε κοινοτικές δομές: Δουλεύοντας με τις ψυχιατρικές διαταραχές στην κοινότητα».
Το σεμινάριο εστιάζει στην επιστημονικά τεκμηριωμένη και κλινικά εφαρμοσμένη θεραπευτική παρέμβαση, στα πλαίσια της σφαιρικής, πολυεπίπεδης διαχείρισης των συχνότερων ψυχιατρικών διαταραχών στο πλαίσιο της κοινότητας, με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής.
Η κατάκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμπεριφορών από τους συμμετέχοντες σε σχέση με τις βασικές αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, τις συχνότερες ψυχιατρικές διαταραχές και τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να εργάζονται θεραπευτικά με ασθενείς και τις οικογένειές τους στα πλαίσια διεπιστημονικής ομάδας και διατομεακής συνεργασίας, σε κοινοτικές δομές.
Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό αναμένεται οι συμμετέχοντες να έχουν κατακτήσει τα εξής:
Γνώσεις
Δεξιότητες
Στάσεις, απόψεις και συμπεριφορές
Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, οι οποίοι εργάζονται ή πρόκειται να εργασθούν με άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές στην κοινότητα (ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχιατρικοί νοσηλευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.)
Αριθμός συμμετεχόντων: Περιορισμένος αριθμός, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αξιολόγηση Σεμιναρίου: Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά και ανώνυμα ένα αξιολογητικό δελτίο στο τέλος του κάθε διήμερου και ένα συνολικό στο τέλος του σεμιναρίου.
Διάρκεια: Νοέμβριος 2019 – Απρίλιος 2020.
Ημερομηνίες: Σάββατο & Κυριακή, 10πμ - 3μμ
Δομή / Περιεχόμενο:
Κόστος συμμετοχής:
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα 6984601372 και 2105731581, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-15:00
Έναρξη | 23-11-2019 |
Θέσεις | Ν/Α |
Κόστος | 350€ - 420€ |
Διάρκεια | 50 ώρες |
Πόλη | Αθήνα |
Τόπος διεξαγωγής | ΒΗΜΑ ΚΟΙΝΟ |
Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.