O Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) μέσω του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο 2023-2024», προσκαλεί Νέους Επιστήμονες, κατόχους Διδακτορικού Διπλώματος, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την παροχή διδακτικού έργου στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024.
(1) Γνωστικό Αντικείμενο: Κοινωνική Ψυχολογία
Η Κοινωνική Ψυχολογία αποτελεί τον κλάδο της Ψυχολογικής επιστήμης, ο οποίος μελετά τα φαινόμενα επικοινωνίας και ιδεολογίας όσον αφορά την γένεση, τη δομή και τη λειτουργία τους. Αναλύει τη μορφή, τους μηχανισμούς και τις συνέπειες της σκέψης και της συμπεριφοράς του κοινωνικού υποκειμένου, τόσο κατά την ατομική όσο και κατά την συλλογική εκδοχή του, όταν αυτό έρχεται σε πραγματική, συμβολική ή φανταστική επαφή με τον «άλλο». Προτείνει μεταβλητές και μοντέλα εξήγησης ενδοατομικού, διατομικού, διομαδικού και ιδεολογικού επιπέδου, με ζητούμενο την διασύνδεσή τους και την θεωρητική θεμελίωση εφαρμογών για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.
Οι σημαντικότεροι χώροι θεωρητικής και ερευνητικής δραστηριοποίησης του κοινωνιοψυχολογικού βλέμματος, με αντίστοιχες ποικίλες θεματικές εξειδικεύσεις σε διαφορετικής κλίμακας πεδία, αφορούν στις διομαδικές σχέσεις, στις θεωρίες ταυτότητας, στις κοινωνικές-γνωστικές εκτιμήσεις και διεργασίες, στις επεξεργασίες συναισθήματος, στην πειθώ και την κοινωνική επιρροή, στην δομή και λειτουργία της ομάδας, στην συναίνεση και σύγκρουση, στην ηγεσία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την πολιτική σκέψη και συμπεριφορά και στην διαπολιτισμική διάσταση των κοινωνιοψυχολογικών φαινομένων.
Τίτλοι Μαθημάτων:
Κοινωνική ταυτότητα και διομαδικές σχέσεις (Social Identity & Intergroup Relations)
Στερεότυπα (Stereotypes)
(2) Γνωστικό Αντικείμενο: Νευροεπιστήμες
Το επιστημονικό πεδίο των Νευροεπιστημών ασχολείται με τη μελέτη του υγιούς νευρικού συστήματος, καθώς και με τη μελέτη των ασθενειών και διαταραχών που συνδέονται με αυτό. Το ενδιαφέρον της Ψυχολογίας για τις Νευροεπιστήμες εστιάζεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το νευρικό σύστημα για την παραγωγή σκέψης, συμπεριφοράς και συναισθημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ψυχολογία ενδιαφέρεται για την Γνωστική Νευροεπιστήμη, η οποία περιλαμβάνει τη μελέτη των εγκεφαλικών μηχανισμών της γλώσσας, της μνήμης και της σκέψης ή/και για την Κλινική Νευροεπιστήμη, η οποία μελετά τη βιολογική βάση και τον τρόπο αντιμετώπισης των νευρολογικών, ψυχολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών. Συνεπώς, μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν τη νευροεπιστημονική έρευνα, η Ψυχολογία ενδιαφέρεται κυρίως για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς, της νόησης και της συνείδησης.
Τίτλοι Μαθημάτων:
Εισαγωγή στη μεθοδολογία έρευνας στις νοητικές νευροεπιστήμες (Ιntrodction Research Methods in Cognitive Neuroscience)
Ψυχολογία και Νευροβιολογία του Λόγου (Psychology and Neurobiology of Language)
(3) Γνωστικό Αντικείμενο: Κλινική Ψυχολογία και Ψυχική Υγεία
Η Κλινική Ψυχολογία αποτελεί έναν τους πλέον βασικούς και εδραιωμένους επιστημονικούς κλάδους της επιστήμης της Ψυχολογίας, ο οποίος εμπεριέχει συνδυαστικά θεωρητική, ερευνητική και κλινική γνώση με στόχο (α) την κατανόηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ψυχικής δυσφορίας, των δυσκολιών προσαρμογής, ή της δυσλειτουργίας/ψυχοπαθολογίας των ατόμων, καθώς και (β) την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της υποκειμενικής ευεξίας και ευημερίας και της προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης ατόμων, οικογενειών, ομάδων. Η κλινική ψυχολογία έχει ως πεδίο μελέτης τη διανοητική, τη συναισθηματική, τη βιολογική, την κοινωνική και τη συμπεριφορική όψη της ανθρώπινης λειτουργίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής και αναγνωρίζει τα θέματα διαφορετικότητας στην κοινότητα.
Βασικά πεδία εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας είναι η ψυχολογική εκτίμηση και αξιολόγηση, η κλινική διατύπωση, η ψυχολογική παρέμβαση/ψυχοθεραπεία, η πρόληψη και η έρευνα σε ζητήματα ψυχικής υγείας.
Στο γνωστικό αντικείμενο περιλαμβάνονται οι θεωρητικές αρχές, οι ερευνητικές και πρακτικές μέθοδοι, καθώς και οι εφαρμογές της κλινικής ψυχολογίας σε επιμέρους πλαίσια και ομάδες στην κοινότητα, οι οποίες συμβάλλουν στη διαχείριση των κοινωνικών, διαπροσωπικών και ενδοπροσωπικών παραμέτρων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία εστιάζει στην κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν τα άτομα, τις ομάδες και τις κοινωνίες στην ψυχική άνθηση τόσο στην καθημερινότητα όσο και υπό την αντιξοότητα. Ειδικότερα, η εστίαση στις Κλινικές Διαστάσεις της Σχολικής Ψυχολογίας στοχεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών, συμπεριφορικών και ψυχοκοινωνικών/ αναπτυξιακών διαταραχών παιδιών και εφήβων και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, ευεξίας και ψυχικής ανθεκτικότητάς τους, μέσα από σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, μεθόδους και εφαρμογές κλινικής ψυχολογίας στον χώρο του σχολείου και παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν φάκελο υποψηφιότητας αποκλειστικώς ηλεκτρονικά με αποστολή στο e-mail του ακαδημαϊκού Τμήματος Ψυχολογίας (psych @panteion.gr) που πρωτοκολλεί την αίτηση, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον ΕΛΚΕ Παντείου (email grammateia_elke @panteion.gr) από τις 30/12/2023 μέχρι τις 12/01/2024 και ώρα 15.00
(10 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.