Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα πρόσληψης ψυχολόγων κλάδου ΠΕ23 σε ομάδες Δημοτικών Σχολείων. Θα γίνει πρόσληψη ενός ψυχολόγου ανά πέντε σχολικές μονάδες.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του ζητά από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να καταθέσουν έως τις 14 Δεκεμβρίου τις προτάσεις τους για τη συγκρότηση των ομάδων πέντε σχολείων με κριτήρια, μεταξύ άλλων, την απόσταση μεταξύ των σχολικών μονάδων της κάθε ομάδας και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα διαβιβάσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις εντός τριών ημερών.

Μετά τη συγκέντρωση των προτάσεων, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε σχολικές μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης (λειτουργικά 10/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία).

Όλο το κείμενο της σχετικής εγκυκλίου

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία ομάδων 10/θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων»

Εν όψει έκδοσης Υπουργικής Απόφασης για την τοποθέτηση ψυχολόγων κλάδου ΠΕ23 σε σχολικές μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης (λειτουργικά 10/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία), παρακαλούμε για την υποβολή προτάσεων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη δημιουργία ομάδων σχολικών μονάδων ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κάθε ομάδα συγκροτείται από πέντε σχολικές μονάδες και αφού ληφθούν υπ’ όψιν τα ακόλουθα:

α) η απόσταση μεταξύ των σχολείων της ομάδας σε συνάρτηση με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

β) η εξαίρεση σχολικών μονάδων που έχουν ενταχθεί σε λειτουργούσες ΕΔΕΑΥ,

γ) οι σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2018-19 να λειτουργούν ως 10/θέσιες και άνω. 

Διαδικασία υποβολής προτάσεων

1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποστέλλει ηλεκτρονικά έως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. πίνακα με τις προτεινόμενες ομάδες των πέντε σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης.

2. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Π.Ε. & Δ.Ε. διαβιβάζουν ηλεκτρονικά εντός τριών (3) ημερών τα στοιχεία που θα λάβουν από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συγκεντρωτικό πίνακα στη Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. - Τμήμα Β΄ του ΥΠ.Π.Ε.Θ., στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

3. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., μετά τη συγκέντρωση όλων των προτάσεων, προβαίνει στην έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όπου αναφέρονται οι ομάδες των Σχολικών Μονάδων ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την πρόσληψη και τοποθέτηση ψυχολόγων κλάδου ΠΕ23 ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός - Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

 

Τα καθήκοντα των ψυχολόγων στο σχολικό πλαίσιο

Ο Ψυχολόγος κλάδου ΠΕ23 φροντίζει για τη εφαρμογή των αρχών της επιστήμης Ψυχολογίας στην εκπαίδευση και προάγει την ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών, τη συναισθηματική ισορροπία και την ενδυνάμωση όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ενισχύει την προαγωγή προσωπικών και ομαδικών θετικών στάσεων και συμπεριφορών και προτείνει λειτουργικές διεξόδους αντιμετώπισης των αρνητικών στάσεων και συμπεριφορών. Αντιμετωπίζει τον κάθε μαθητή και μαθήτρια ως ιδιαίτερη, ενιαία βιοψυχική οντότητα, ενταγμένη σε ποικίλα κοινωνικά συστήματα, σεβόμενος απόλυτα τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του.

Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, υποστηρικτικός και θεραπευτικός προς τους μαθητές, τις οικογένειες τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των εμπλεκομένων. Ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τους μαθητές, τους γονείς και το προσωπικό του σχολείου σε διάφορα θέματα που αφορούν την ειδικότητα του. Σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικήςυγείας. Διευκολύνει τη συνεργασία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ένας ψυχολόγος σε σχολικό πλαίσιο:

1. Εργάζεται σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, με τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ανάλογαμε τις εκάστοτε διαπιστωμένες ψυχολογικές ανάγκες και, όπου θεωρείται αναγκαίο.

2. Αξιολογεί τους μαθητές που χρήζουν υποστήριξης, χρησιμοποιώντας επιστημονικές μεθόδους, όπως: παρατήρηση, συνέντευξη με την οικογένεια, ενημέρωση από το προσωπικό του σχολείου και εγκεκριμένα ψυχοτεχνικά μέσα, αποσκοπώντας στο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη ψυχολογική εκτίμηση για την προσωπικότητα των μαθητών και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

3. Αξιολογεί τους μαθητές που πρόκειται να αλλάξουν εκπαιδευτικό πλαίσιο ή να αποφοιτήσουν, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση στο επόμενο εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό πλαίσιο.

4. Προγραμματίζει και παρέχει το υποστηρικτικό του έργο ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους και καταρτίζει το πρόγραμμα του σε συνεργασία με το διευθυντή και το προσωπικό του σχολείου.

5. Αναλαμβάνει, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατάλληλο για την τήρηση του απορρήτου, την υποστηρικτική, συμβουλευτική ή θεραπευτική διαδικασία, ατομικήή ομαδική των μαθητών, η οποία κρίνεται απαραίτητη κατά την αξιολόγηση.

Σε περίπτωση θεραπευτικής παρέμβασης ή συμβουλευτικής υποστήριξης, για τους ενήλικες μαθητές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους και, όπου κρίνεται αναγκαίο, η συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων, ενώ για τους ανήλικους μαθητές απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων ή κηδεμόνων ή των ασκούντων την γονική μέριμνα ή εχόντων την επιμέλεια.

6. Παρέχει, εντός του σχολείου και στο πλαίσιο του ωραρίου του
α) ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες των μαθητών σε ομαδική ή ατομική βάση, η οποίαενδεικτικά περιλαμβάνει ενημέρωση σε σχέση με το πρόβλημα και τις μεθόδους παρέμβασης, εκπαίδευση για τις σχέσεις γονέων – παιδιού και την αντιμετώπιση προβλημάτων στο σπίτι, συμβουλευτική για συναισθηματική στήριξη σε θέματα οικογένειας, καθοδήγηση γι την ανάγκη πρόσθετων ιατρικών, ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων και μεθόδων αποκατάστασης και
β) συμβουλευτική υποστήριξη στο προσωπικό του σχολείου με σκοπό την επίλυση προβλημάτων των μαθητών και των οικογενειών τους και όταν κρίνεται αναγκαίο συμμετέχει στο σχεδιασμό του προγράμματος δραστηριοτήτων των μαθητών.

7. Ενημερώνει τους ατομικούς φακέλους των μαθητών και συντάσσει τις ψυχολογικές εκθέσεις των μαθητών, οι οποίες εκθέσεις κατόπιν γραπτών αιτημάτων των γονέων ή κηδεμόνων ή αρμοδίων σύμφωνα με το νόμο υπηρεσιών, αποστέλλονται διά της διεύθυνσης του σχολείου με εμπιστευτικό πρωτόκολλο.

8. Συνεργάζεται με τους υπεύθυνους παιδαγωγικής καθοδήγησης και συμβουλευτικής υποστήριξης των σχολικών μονάδων καθώς και με άλλες σχολικές μονάδες στο πλαίσιο ανάπτυξης κοινών δράσεων.

9. Συμμετέχει με το υπόλοιπο προσωπικό της σχολικής μονάδας στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης.

10. Συνεργάζεται με φορείς που παρέχουν ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες όπως κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα πρόληψης, ιατροπαιδαγωγικές και κοινω-νικές υπηρεσίες και φροντίζει για τη διασύνδεση αυτών των υπηρεσιών με τη σχολική μονάδα.

11. Οργανώνει και εφαρμόζει ατομικά ή ομαδικά προγράμματα, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, μεσκοπό την προαγωγή, την αυτοεκτίμηση, το σεβασμόστην ετερότητα, την αλληλεγγύη, την ικανότητα διαχείρισης του άγχους και των συγκρούσεων.

12. Προάγει στο πλαίσιο της διεπιστημονικής προσέγγισης σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Λειτουργό την πρόληψη μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε όλους τους εμπλεκόμενους στη σχολική διαδικασία (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές).