Θέλω να κάνω παρέα με τους φίλους μου κι όχι να κάνω παρέα με την οθόνη μου.
Πως περνάς τον χρόνο σου στον υπολογιστή εσύ;
Σε πολλές περιπτώσεις το ίντερνετ μας δίνει μια διέξοδο. Οι φωτογραφίες στο pinterest και στο instagram μπορούν να μας ταξιδέψουν μακριά σε μια στιγμή ψυχολογικής πίεσης, ενώ το να κάνουμε scroll down στο facebook μπορεί σήμερα να είναι το αντίστοιχο zapping της προηγούμενης δεκαετίας, μια συνήθεια που προκαλεί αυτή την γλυκιά αποφόρτιση και το άδειασμα του νου μετά από μια μέρα έντονης δουλειάς.
Από την άλλη, το όριο ανάμεσα στο «χαλαρώνω» και στο «δραπετεύω» από την πραγματικότητα είναι πολύ λεπτό.
Πόσες φορές δεν προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά που μας αφήνει μια αδιάφορη πια εργασία, ζωή ή σχέση με το να χανόμαστε ή να σχετιζόμαστε εικονικά στον παράλληλο κόσμο του διαδικτύου;
Και πώς τελικά αυτή η συνήθεια του να δραπετεύουμε δεν μας αφήνει πια να είμαστε στο εδώ και στο τώρα;
Πόσο αξίζει σήμερα μια εμπειρία αν δεν αναρτηθεί στα social media;
The smartphone generation
Τα smartphones -έξυπνα όντα- είναι σε θέση να δημιουργήσουν πολλάκις μία αίσθηση ψευδών αναγκών και δημόσιου βίου. Η πιο απλά είναι το ότι πρέπει να είμαστε πάντα διαθέσιμοι. Κι αν δεν έχουμε κάρτα, υπάρχει wifi. Και δε χρειάζεται να μιλήσουμε με τους φίλους και να κανονίσουμε το πως και πότε θα βρεθούμε. Αρκεί να κάνουμε check in. Και όχι, δε χρειάζεται να είμαστε εκεί που δηλώνουμε. Αρκεί να θέλουμε να κάνουμε την Ελένη ή τον Κώστα να ζηλέψουν.
“Περνάμε τέλεια” ενώ ενδέχεται να κλαίμε κάτω από την κουβέρτα μας, δηλώνουμε “in a relationship” για να μας ευχηθούν άπειροι άνθρωποι που δε γνωρίζουμε, αλλάζουμε το status της σχέσης μας όταν χωρίζουμε, ενημερώνουμε για τα μπάνια που κάναμε και τα ποτά που ήπιαμε και πάνω από όλα για τα γεμιστά που μαγειρέψαμε.
Οι νέοι που μεγαλώνουν κατά αυτόν τον τρόπο δεν αναπτύσσουν επαρκώς την ικανότητα έκφρασης και επεξεργασίας των συναισθημάτων τους και επίσης βιώνουν έναν πλασματικόκόσμο στον οποίο όλοι είναι προσβάσιμοι ανά πάσα στιγμή και όλα είναι εύκολα και ρόδινα.
Το πρόβλημα είναι ότι η ζωή θα τους διαψεύσει.Επιπλέον, η ναρκισσιστική πλευρά του εαυτού τους, η οποία τείνει προς το υπερτροφικό αναλόγως των like που έχει εισπράξει, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί και να δεχτεί το πλήγμα των απορρίψεων ματαιώσεων της καθημερινότητας. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ατόμου που ξεκινάει να ασχολείται με ένα smartphone τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων, λόγω του ανολοκλήρωτου της προσωπικότητας.
Διαβάστε περισσότερα:
Πώς περνάς τον χρόνο σου στον υπολογιστή εσύ;