Το Bullying έχει ταυτιστεί με τον σχολικό εκφοβισμό. Όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκινά στο σχολείο, αλλά μια κατάσταση που το άτομο βιώνει ήδη στο σπίτι του συχνά από τους γονείς αλλά και από τα αδέρφια του με την σιωπηρή ή και ξεκάθαρη συναίνεση των γονιών του.
Όταν μέσα στην ίδια του την οικογένεια έχει δεχτεί προσβολές και ταπεινώσεις όπως: «Χοντρούλα κουνήσου, βιαζόμαστε», «Τι άχρηστος που είσαι!», «Ε, ελέφαντα, θα έρθεις;», «Προσοχή έρχεται η μπουλντόζα!», «Ο ηλίθιος πήρε πάλι 5 στα μαθηματικά!», «Έτσι άσχημη που είσαι, φαντάζεσαι ότι θ’ αρέσεις στα αγόρια;», «Ποια νομίζεις ότι είσαι; Η βασίλισσα της Αγγλίας;», πώς θα μπορέσει άραγε να αντιμετωπίσει τις προσβολές στο σχολείο.
Ελάχιστα είναι τα παιδιά που δεν τα προσέβαλαν ποτέ οι γονείς τους. Αυτές οι υποτιμήσεις μοιάζουν με συναισθηματικά χαστούκια. Πληγώνουν εξίσου το παιδί/έφηβο που τις ανέχεται αλλά και τον ενήλικα που τις προφέρει. Το κυριότερο είναι ότι πληγώνουν για πάντα τη σχέση τους.
To Bullying αυξάνει τις πιθανότητες ψυχικών ασθενειών και ανεργίας στην ενήλικη ζωή
Νέα έρευνα που διεξήχθη από ερευνητές του Lancaster University School Management αποκαλύπτει σοβαρές συνέπειες μία δεκαετία μετά, σε μαθητές που υφίστανται εκφοβισμό. Οι μαθητές που είναι θύματα συνεχιζόμενου ή βίαιου εκφοβισμού υποφέρουν από τις χειρότερες συνέπειες.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Royal Economic Society στο Πανεπιστήμιο του Warwick, ανέλυσε απόρρητα δεδομένα για περισσότερους από 7.000 μαθητές ηλικίας 14-16 ετών στην Αγγλία.
Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες μαθητές, οι οποίοι ερωτήθηκαν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την ηλικία των 21 ετών και ξανά στην ηλικία των 25 ετών, ανέφεραν ότι βίωσαν κάποιο είδος εκφοβισμού στην ηλικία των 14 έως και 16 ετών. Οι πληροφορίες – που αναφέρθηκαν τόσο από το παιδιά όσο και από τους γονείς – κατέγραψαν πόσο συχνά τα παιδιά εκφοβίστηκαν και ποιο είδος εκφοβισμού βίωσαν.
Διαπιστώθηκε ότι ο σχολικός εκφοβισμός αυξάνει την έκταση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ηλικία 25 ετών κατά 40%.
Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα ανεργίας στην ηλικία των 25 ετών κατά περίπου 35% και, για όσους εργάζονται, μειώνει το εισόδημά τους κατά περίπου 2%.
Διαβάστε περισσότερα:
1. To Bullying αυξάνει τις πιθανότητες ψυχικών ασθενειών και ανεργίας στην ενήλικη ζωή
2. Bullying από … σπίτι!