θέλω επιτέλους μετά από 15 χρόνια κατάθλιψης να ξυπνάω το πρωί με χαρά όχι με μόνιμη θλίψη και ανηδονία , έναν γιατρό ρε παιδιά να με βγάλει από το βούρκο.
Σχετικά με την Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη ορίζεται ως ένα σύνολο αντιδράσεων που εκδηλώνεται σε ψυχικό, συμπεριφορικό και βιολογικό επίπεδο.
Γενικά, το κοινό χαρακτηριστικό όλων των καταθλιπτικών διαταραχών είναι:
- η παρουσία λύπης,
- αισθήματος κενού,
- απογοήτευσης,
- απελπισίας,
- κοινωνικής απόσυρσης,
- απομόνωσης ή ευερέθιστης διάθεσης,συνοδευόμενη από σωματικές και γνωστικές αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει όπως συνήθιζε.
Η κατάθλιψη, αποτελείται από έναν συνδυασμό αυτών των αρνητικών, δυσάρεστων ή συχνά μη διαχειρίσιμων συναισθημάτων.
Αντιμετώπιση κατάθλιψης
Στην θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης, συμβάλει η εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή από τους Ψυχιάτρους, οι οποίοι δηλαδή επιλέγουν το κατάλληλο φάρμακο για το κάθε άτομο με βάση τον τύπο της κατάθλιψης, την ηλικία, τη συνύπαρξη άλλων νοσημάτων ή και πιθανές άλλες προηγηθείσες θεραπείες.
Επιπλέον, η αξία και η βοήθεια της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι καταλυτική.
Πιο συγκεκριμένα, η Γνωστική – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη και αποδεκτή μέθοδος θεραπείας της διαταραχής της κατάθλιψης, η οποία μάλιστα συγκρίνεται και θεωρείται το ίδιο αποτελεσματική με τη αυτή των φαρμάκων, βάση κλινικών ερευνητικών δεδομένων, γεγονός που επιπρόσθετα την καθιστά και την αποτελεσματικότερη στην πρόληψη υποτροπής.
Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας επιδιώκει να διδάξει στο άτομο νέους τρόπους συμπεριφοράς, κυρίως όμως μέσα απο την προσπάθεια να του αλλάξει τον λανθασμένο τρόπο σκέψης (χαρακτηριστικός της κατάθλιψης), και να του μάθει να αξιολογεί πιο αντικειμενικά την πραγματικότητα.
Διαβάστε αναλυτικά, το πλήρες άρθρο, στο PSYCHOLOGY.GR | Κατάθλιψη, μια λέξη με μεγάλη παραπληροφόρηση
μετά από 15 χρόνια για πρώτη φορά νοιώθω καλά εδώ και 1 μήνα περίπου !!!!