Υγεία, είναι μια κατάσταση ελεύθερη από σωματικό, ψυχικό και κοινωνικό πόνο – (WHO)
Σύμφωνα με τον παραπάνω ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να είναι υγιής, ενώ την υγεία τη συναντάμε αποκλειστικά και μόνο ως έννοια, στα συγγράμματα της ανατομίας και της φυσιολογίας. Το ανθρώπινο σώμα, ειδικά στη δυτική σκέψη, αποτελεί αντικείμενο μελέτης, το οποίο στο πλαίσιο μιας ακραίας υλιστικής θεώρησης, έχει ταυτιστεί με τις φυσικές επιστήμες.
Τί προκαλεί την ασθένεια;
Τα ανθρώπινα όντα πρέπει να θεωρούνται σύνθετα συστήματα και η ασθένεια προκαλείται από πολλούς παράγοντες και όχι από έναν και μοναδικό αιτιώδη παράγοντα. Επομένως, η Ψυχολογία της υγείας επιχειρεί να απομακρυνθεί από το απλό γραμμικό μοντέλο υγείας και υποστηρίζει ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από ένα συνδυασμό βιολογικών (π.χ., ιών), ψυχολογικών (π.χ., συμπεριφορές, πεποιθήσεις) και κοινωνικών (π.χ., περιβαλλοντικών, διατροφικών) παραγόντων.
Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασθένεια;
Επειδή η ασθένεια θεωρείται αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, ο άνθρωπος δεν θεωρείται πλέον παθητικό θύμα. Για παράδειγμα, η αναγνώριση ενός μοντέλου συμπεριφοράς ως αιτία της ασθένειας σημαίνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναλάβει την ευθύνη τόσο της υγείας του όσο και της ασθένειάς του.
Διαβάστε περισσότερα: Ασθένεια: το μήνυμα, η θεραπεία.